شاید اطلاعاتی در مورد اهمیت تجربه کاربری در طراحی سایت داشته باشید. طبق تحقیقات انجام شده تجربه کاربری مناسب میتواند نرخ تبدیل وب سایت را تا 40 درصد افزایش دهد. دسترسی راحت کاربران به قسمتهای وب سایت، میتواند تاثیر باورنکردنی بر میزان رضایت آنها داشته باشد. اشتباهات طراحی سایت بر نرخ پرش (Bounce Rate) و کاهش نرخ تبدیل وب سایت تاثیر فوقالعادهای دارد. در این مقاله قرار است در مورد۱۰ اشتباه رایج و راهحلهای عملی که باعث فرار کاربران از وب سایت میشود، صحبت کنیم.
در اصل این مقاله به بررسی اشتباهات متداولی میپردازد که در طراحی سایت رخ میدهند و موجب نارضایتی کاربران، افزایش نرخ پرش (Bounce Rate) و کاهش نرخ تبدیل میشوند. متن ضمن معرفی این اشتباهات، راهکارهای عملی برای جلوگیری از آنها ارائه میدهد. این مقاله برای کسبوکارهایی که میخواهند سایت حرفهای داشته باشند؛ یا حتی افرادی که قصد طراحی یا بهینهسازی سایت خود را دارند، مناسب است؛ پس اگر جزء این دسته از افراد هستید، با ما همراه باشید.
معرفی ۱۰ اشتباه رایج و راهحلهای آنها
تصور کنید که زمان و انرژی زیادی برای طراحی سایت خود صرف کردهاید. مثلا یک تم جذاب انتخاب کردهاید، وسواس خاصی در پیدا کردن عکسهای باکیفیت سایت داشتهاید یا حتی محتوای اورجینال نوشتهاید. اما بعد از مدتی میبینید که حتی هیچ بازدیدکنندهای ندارید. اشتباهات طراحی سایت علاوه بر اینکه میتوانند باعث فرار کاربران از وب سایت شوند؛ حتی به سئو سایت هم آسیب میرسانند؛ پس باید تاجایی که میتوانید از این اشتباهات آگاه شده و پرهیز کنید.
چرا کاربران از سایت خارج میشوند؟ این سوالی است که در ادامه دلایل آن را توضیح میدهیم. با بررسی هرکدام از این دلایل گفته شده میتوانید کاربران بیشتری را به سمت سایت خود جذب کنید.
۱. سرعت بارگذاری پایین سایت
یکی از مهمترین مشکلات رایج در طراحی سایت، همین سرعت بارگذاری پایین سایت است. سرعت بارگذاری پایین میتواند منجر به تجربه کاربری ضعیف شود و اغلب منجر به نرخ پرش بالاتر خواهد شد، زیرا بازدیدکنندگان احتمال بیشتری دارد که سایت را قبل از بارگیری کامل ترک کنند.
ما در دنیایی زندگی میکنیم که همه چیز به سرعت تغییر میکند و متاسفانه کاربران دیگر حوصله کافی ندارند. طبق تحقیقات بررسی شده، کاربران بیش از ۳ ثانیه برای لود سایت صبر نمیکنند. پس باید زمان لود صفحات خود را بالا ببرید. شاید بپرسید چطور؟ باید حجم تصاویر سایت را کاهش دهید و به فکر بهینهسازی کدها باشید. استفاده از CDN و هاستینگ قوی هم میتواند در این زمینه به شما کمک کند.
همچنین میتوانید از ابزارهای سرعت وب سایت مانند Google PageSpeed Insights و Pingdom برای نظارت بر سرعت بارگذاری وب سایت خود استفاده کنید.
۲. طراحی نامرتب و بینظم (UI ضعیف)
کاربران وقتی که وارد یک وب سایت میشوند؛ میتوانند با همان نگاه اول جذب شده یا از سایت خارج شوند؛ در اصل کاربران در نگاه اول تصمیم میگیرند که بمانند یا بروند؛ بنابراین طراحی نامرتب و نامنظم میتواند تاثیر فوقالعاده در جذب کاربران وب سایت داشته باشد.
اصول مینیمالیسم در اصل حذف عناصر غیر ضروری و حفظ موارد قابل توجه و مورد نیاز سایت است و یکی از مواردی است که میتواند در این زمینه به شما کمک کند. با رعایت اصول مینیمالیسم، استفاده از فضای سفید و حتی چینش درست عناصر میتوانید از این بینظمی جلوگیری کنید.
۳. عدم واکنشگرایی (ریسپانسیو نبودن سایت)
مهم نیست که بازدیدکنندگان چگونه به سایت شما دسترسی داشته باشند، باید در هرصورت یک وب سایت ریپسانسیو داشته باشید. امروزه بیشتر کاربران به جای کامپیوتر از موبایل برای ورود به سایتهای مختلف استفاده میکنند. طبق تحقیقات انجام شده، بیش از ۷۰٪ کاربران از موبایل استفاده میکنند، سایتی که روی موبایل بهدرستی نمایش داده نشود، کاربران خود را از دست میدهد. بنابراین یک اشتباه رایج در طراحی سایت همین موضوع است.
خوشبختانه، ساختن یک وبسایت واکنشگرا آنقدرها که به نظر میرسد دشوار نیست و اگر از یک سیستم مدیریت محتوا مانند سیستم Content Hub استفاده میکنید، میتوانید از قالبهای سازگار با موبایل بهرهمند شوید. طراحی Mobile-Firstو استفاده از فریمورکهای ریسپانسیو مثل Bootstrapمیتواند به شما کمک کند که یک سایت بهینه داشته باشید.
۴. ناوبری پیچیده و گیجکننده
اگر کاربر مسیر مشخصی برای یافتن اطلاعات نداشته باشد، سایت را ترک میکند؛ بنابراین برای داشتن یک طراحی سایت کاربرپسند، باید به این موضوع دقت داشته باشید. شلوغ کردن وب سایت شما با تصاویر، انیمیشنها یا ویدیوها میتواند ناوبری سایت را مختل کند و مهمتر از همه، دسترسی به آن را وقتگیر خواهد کرد. اگر مورد دوم اتفاق بیفتد، دو مشکل خواهید داشت: کاربران احتمالاً اگر نتوانند در عرض 3 ثانیه به وب سایت شما دسترسی پیدا کنند، آن را رها می کنند و Google موقعیت آن را جریمه می کند.
ایجاد منوهای ساده و دستهبندی واضح، قرار دادن CTAهای شفاف باعث میشوند که کاربران بتوانند به آنچه که میخواهند در سایت دسترسی راحت داشته باشند. همین موضوع حتی میتواند کمک کند که بیشتر در وب سایت بمانند و در نهایت میتواند به نفع کسبوکار شما باشد.
۵. استفاده بیش از حد از پاپآپها و تبلیغات آزاردهنده
نباید تبلیغات شلوغ و آزاردهنده در وب سایت خود داشته باشید؛ این موضوع مهمی است که شاید موردتوجه بسیاری از کسبوکارها نباشد! درنظر داشته باشید که پاپآپهای زیاد باعث افزایش نرخ خروج کاربران میشوند. اگر قرار است از تبلیغی هم استفاده کنید باید کم و در حدی باشد که باعث آزار کاربران نشود یا حتی جوری باشند که کاربران بتوانند راحت این پاپ و تبلیغات را ببندند.
شما با محدود کردن پاپآپها، نمایش آنها در زمان مناسب و حتی امکان بستن راحت آنها میتوانید این مشکل را برطرف کنید و یک وب سایت کاربرپسند داشته باشید.
۶. عدم استفاده از محتوای جذاب و خوانا
باید تاجایی که میتوانید با محتواهای جذاب کاربران را به وب سایت خود بکشانید. محتوای خوب باعث نظر جلب کاربران شده و محتوای بیکیفیت باعث خروج کاربران از وب سایت میشود. علاوهبراین، فونتهای ناخوانا و متون طولانی بدون پاراگرافبندی، کاربران را خسته میکند.سعی کنید از یک فون مناسب برای محتواهای خود استفاده کنید. جملات کوتاه، پاراگرافبندی مناسب و همچنین تصاویر جذاب داشته باشید. همگی اینها بیشتر از آنچه که فکر میکنید در جذب کاربران به وب سایت تاثیرگذار هستند.
۷. عدم وجود فراخوان به اقدام (Call to Action – CTA) مناسب
CTA یک اعلان است که کاربران را تشویق میکند تا یک عمل خاص را در وب سایت انجام دهد. مثلا نظرات خود را به اشتراک بگذارند؛ فرمهای خاص را پر کنند و …بهتر است بدانید که بدون CTA مشخص، کاربر نمیداند چه کاری باید انجام دهد! این موضوع میتواند بازدیدکنندگان را گیج کند و تبدیلها را کاهش دهد. بنابراین باید در وب سایت خود دکمههای CTA با رنگ و متن جذاب و همچنین در مکان مناسب قرار دهید.
باید برای جلوگیری از این اشتباه، CTAهای واضح و قابل اجرا را تنظیم کنید تا بتوانید به کاربران کمک کنید که اطلاعات دقیق و شفافی از این CTAداشته باشند.
CTAها با پیامرسانی واضح میتوانند به اهداف بازدیدکنندگان مختلف پاسخ دهند. به عنوان مثال، اگر قصد دارید محصول خود را بفروشید، با دکمه خرید میتوانید مشتریان را آگاه کنید.
۸. فرمهای طولانی و پیچیده
نباید در وب سایت خود فرمهای طولانی و پیچیده برای کاربران طراحی کنید. معمولا کاربران فرمهای سخت را پر نمیکنند؛ به همین دلیل باید به فکر کاهش فیلدهای غیرضروری باشید و از فرمهای چندمرحلهای استفاده کنید. در این صورت کاربران تمایل بیشتری برای پر کردن فرمها دارند.
۹. عدم نمایش اعتبار و اعتماد (Trust Signals)
اعتماد کاربران به وب سایت موضوع بسیار مهمی است. اگر کاربران به سایت اعتماد نکنند، خرید یا ثبتنام نمیکنند؛ به خصوص زمانی که شما قصد فروش یک محصول را در وب سایت خود داشته باشید. باید حتما در وب سایت خود گواهینامههای امنیتی داشته باشید، اطلاعات تماس شفاف در اختیار مشتریات باشد و حتی نظرات مشتریان قبلی را نمایش دهید. همه این موارد کمک میکند که مشتریان بتوانند بیشتر به شما اعتماد کنند.
۱۰. محتوای قدیمی و بهروز نشده
شاید شنیده باشید که میگویند؛ محتوا پادشاه است. اهمیت محتوای باکیفیت و بهروز را در موفقیت یک وبسایت نمیتوان نادیده گرفت. سایتهایی که محتوای جدید ندارند، ارزش کمتری برای کاربران و گوگل دارند. سعی کنید با انتشار منظم محتوای جدید، بهروزرسانی مقالات قدیمی و ایجاد وبلاگ فعال، همیشه سایت خود را فعال نگه دارید و کاربران بیشتری جذب کنید.
نتیجهگیری
آیا میدانستید که 75 درصد از اعتبار وب سایت شما به طراحی آن نسبت داده میشود؟ اگر اشتباهات طراحی وب سایت زیاد باشد، بازدیدکنندگان ممکن است به مجموعه یا فعالیت شما هیچ اعتمادی نداشته باشند.
سرعت پایین لود صفحات وب سایت، محتواهای قدیمی و نامناسب، استفاده از تبلیغات آزاردهنده، فرمهای طولانی و پیچیده و بسیاری از موارد دیگر که در این مقاله گفتیم، همگی خلاصهای از مهمترین اشتباهات بررسیشده در وب سایت هستند که میتوانند باعث فرار کاربران شوند. اهمیت طراحی کاربرمحور برای کاهش نرخ پرش سایت موضوع مهمی است که نباید آن را فراموش کرد.
برای برطرف کردن این مشکلها باید به فکر یک طراحی سایت حرفهای باشید. برای این منظور میتوانید از خدمات طراحی سایت اسپرلوس استفاده کنید؛ یادتان باشد که قَلبِ اسپرلوس، برای کسب و کار شما میتَپد… تمام تلاش ما این است که باوجود برخورداری یک تیم تخصصی و حرفهای در زمینه راهاندازی کسب و کار آنلاین به شما کمک کنیم.