شاید دیده باشید که بسیاری از سایتها ترافیک بالا ولی فروش کم دارند؛ بهنظر شما دلیل این امر چیست؟ قیف فروش به عنوان یک استراتژی حیاتی در طراحی سایت شناخته میشود. اگر قیف فروش به خوبی روی سایت شما پیادهسازی شود؛ باعث میشود فروش سایت شما به میزان قابلتوجهی افزایش پیدا کند. هدف این مقاله بررسی اصول طراحی سایت برای افزایش فروش و بهینهسازی قیف فرو ش است.
در این متن توضیح میدهد که چگونه میتوان با طراحی سایت بهینه و اصولی، مستقیماً نرخ فروش را افزایش داد. تمرکز و هدف اصلی ما بر روی قیف فروش (Sales Funnel) و نحوه پیادهسازی آن در طراحی سایت است تا کاربران به مشتری تبدیل شوند. اگر به عنوان صاحبان کسبوکارهای اینترنتی فعالیت دارید یا مدیران بازاریابی و فروش هستید، یا در زمینه طراحی سایت و UX/UIکار میکنید، این مقاله برای شما نوشته شده است. با ما همراه باشید.
قیف فروش چیست و چرا در طراحی سایت مهم است؟
شاید تابهحال اصطلاح قیف فروش به گوشتان نخورده باشد! قیف فروش یا Sales funnel مسیری است که کاربر طی میکند تا از یک بازدیدکننده ساده به مشتری وفادار تبدیل شود. قیف فروش در طراحی سایت، در اصل یکی از ابزارهای بازاریابی است که برای نشان دادن مراحل سفر مشتری استفاده میشود. یک قیف فروش را به عنوان یک نقشه راه بصری باید در نظر گرفت که نشاندهنده این است که دقیقاً در هر زمان مشتری بالقوه در فرآیند خرید کجاست؟
فرآیند قیف فروش را میتوان به یک ساختار کلی از بالا، وسط و پایین تقسیم کرد. بالای قیف جایی است که سفر مشتری آغاز میشود، در حالت ایده آل قبل از اینکه خریدار حتی به مشتری شدن فکر کند. ایجاد آگاهی از برند همیشه اولین گام در هر قیف فروش معمولی است.
مراحل اصلی قیف فروش در سایت
1. آگاهی (Awareness) → کاربران جدید چگونه سایت را پیدا میکنند؟
این مرحله اولین مرحله قیف فروش است؛ یعنی جایی که مردم تازه با برند شما آشنا میشوند. مثلا ممکت است کاربران از جاهای مختلف مث جستجو در اینترنت یا شبکههای اجتماعی شما را پیدا کرده و روی وب سایت شما کلیک کنند. حالا اینکه چطور از این مرحله وارد مراحل بعدی قیف فروش شد، کاملا به توانایی شما در بازاریابی بستگی خواهد شد.
2. علاقهمندی (Interest) → طراحی صفحات چگونه توجه کاربر را جلب میکند؟
در این مرحله مشتری باید بر اساس علاقه خود محصولات شما را بررسی و ارزیابی کند و تحقیقات لازم را در این زمینه انجام دهد. اگر طراحی صفحات سایت به درستی انجام شده باشند، میتواند توجه کاربران را جلب کند.
3. تصمیمگیری (Decision) → چه المانهایی کاربران را متقاعد میکنند؟
حالا که مشتری اطلاعات کاملی درمورد برند شما و محصولات شما راحتتر میتواند تصمیمگیری کند. در این مرحله باید بررسی شود که چه المانهایی بیشتر کاربران سایت را متقاعد میکند.
4. اقدام (Action) → چگونه طراحی سایت کاربر را به خرید نهایی سوق میدهد؟
در این مرحله که بهعنوان مرحله آخر در نظر گرفته میشود، جایی است که معلوم میشود آیا مشتری خرید میکند یا خیر؟ اگر خرید کند که خیلی عالی است در غیر این صورت هم بازهم نباید ناامید شوید، میتوانید پیگیریهای لازم را انجام دهید و به دنبال مشتری باشید.
نقش طراحی سایت در بهینهسازی قیف فروش
- نقش طراحی سایت در بهینه سازی قیف فروش را نمیتوان نادیده گرفت. اگر به فکر طراحی سایت فروشمحور هستید، باید پارامترها و مواردی را مدنظر داشته باشید.
- استفاده از UI/UX حرفهای برای هدایت کاربران موضوع مهمی است که حتما باید رعایت شود.
- یک نکته مهم دیگر سرعت بالای سایت و بهینهسازی عملکرد است.
- همچنین برای سایت موردنظر باید محتواها و CTAها یک چیدمان مناسب و درست در سایت داشته باشند تا کاربران بتوانند در کوتاهترین زمان به محتوای موردنظر خود دسترسی داشته باشند.
اصول طراحی سایت برای افزایش فروش
برای بهینهسازی سایت برای افزایش فروش باید پارامترهای مهمی را مدنظر داشته باشید که در ادامه در مورد هرکدام از آنها اطلاعاتی را در اختیار شما خواهیم گذاشت.
۱. طراحی صفحه اصلی متناسب با مرحله “آگاهی“
مهمترین چیز این است که بتوانید پیام برند خود را در ۵ ثانیه اول به مخاطب منتقل کنید. اگر از هدر جذاب، تصاویر قوی و شعار فروش متقاعدکننده استفاده کنید، کاربر به راحتی میتوانید متوجه هدف و محصولات یا خدمات شما شود. اگر میخواهید یک وب سایت کاربرپسند داشته باشید، باید بیش از هرچیزی به صفحه اول وب سایت خود دقت کنید. عموما وقتی مشتری وارد صفحه اصلی سایتی شود، باید با محصولات و خدمات و مقالات جدید وب سایت شما برخورد داشته باشد.
صفحه اصلی یا Home سایت شما باید جوری باشد که کاربر بتواند بدون هیچ مشکلی و دردسری به هربخش که میخواهد سر بزند. یعنی این صفحه باید به طورکامل معرفیکننده کسب و کار شما باشد.
۲. بهینهسازی صفحات محصول و خدمات
برای بهینه سازی صفحات محصول و خدمات باید از تصاویر باکیفیت، توضیحات مختصر و دقیق، و دکمه خرید واضح استفاده کنید؛ اگر دکمه خرید واضح نداشته باشید یا حتی اینکه مشتری نتواند عکسهای واضح و دقیق از خدمات شما ببیند، سایت شما را ترک و مطمئنا از شما خریدی هم نخواهد داشت.
سعی کنید نظرات مشتریان برای افزایش اعتماد را در وب سایت خود نمایش دهید و حتی علاوه بر این، ویدیوهای معرفی محصول برای افزایش نرخ تبدی به وب سایت خود اضافه کنید.
۳. سرعت سایت و تأثیر آن بر فروش
شاید باور نکنید ولی سرعت سایت شما تاثیر فوقالعاده بر افزایش فروش شما خواهد داشت! طبق دادههای آماری، ۷۰٪ کاربران معتقدند اگر فرآیند خرید سخت باشد، سایت را ترک میکنند و این متاسفانه جز ضرر چیزی برای شما نخواهد داشت.
به یاد داشته باشید که هر ۱ ثانیه تأخیر = ۷٪ کاهش نرخ تبدیل را به همراه خواهد داشت. بهتر است از ابزارهای بهینهسازی سرعت سایت مانند GTmetrix و Google PageSpeed Insights استفاده کنید.
۴. استفاده از رنگها و روانشناسی طراحی
آیا میدانید که انتخاب رنگ مناسب میتواند تا 80 درصد در شناخت برند یک وب سایت تاثیر داشته باشید. در یک طراحی سایت اصولی نباید رنگها و روانشناسی طراحی را از بین ببرید. رنگ قرمز و نارنجی برای دکمههای CTA برای ایجاد حس اضطرار گزینه خوبی هستند. برای جلب تمرکز کاربر به محتوا میتوانید از پسزمینههای سفید و مینیمال استفاده کنید.
اگر وب سایت شما ترکیب رنگ مناسبی نداشته باشد، باعث ایجاد حس غیرحرفهای و غیرقابل اعتماد در کاربران خواهد شد.
۵. بهینهسازی فرمهای ثبتنام و خرید
باید به فکر بهینههای فرمهای ثبت نام و خرید و در سایت باشید. امکان خرید سریع و بدون نیاز به ثبتنام، یکی از مهمترین گزینههایی است که باید به آن دقت کنید. در فرمهای نظرسنجی، خرید یا حتی ثبتنام نباید فیلد اضافی وجود داشته باشد. هر فیلد اضافی مساوی است با کاهش نرخ تبدیل. این موضوع به خصوص در مورد افزایش فروش آنلاین اهمیت زیادی دارد.
۶. اضافه کردن ابزارهای افزایش تعامل
اگر در وب سایت خود خدمات خاصی ارائه میکنید یا محصولاتی برای فروش دارید، باید حتما ابزارهای افزایش تعامل را در وبسایت اضافه کنید. بهعنوان مثال چت آنلاین برای پاسخگویی فوری به سوالات مشتریان موضوع مهمی است. فرض کنید که یک مشتری از شما خریدی را به اشتباه انجام داده و الان قصد دارد که این موضوع را سریعا با شما درمیان بگذارد.
۷. استفاده از بازاریابی محتوایی در قیف فروش
استفاده از بازاریابی محتوایی در قیف فروش در نهایت میتواند منجر به افزایش فروش شما شود. باید مقالات مرتبط با این موضوع در وب سایت خود داشته باشید و همچنین به فکر ایجاد صفحات راهنمای خرید باشید. اگر مشتری برای اولین بار به سایت شما مراجعه کرد و ندانست که باید از کجا فرآیند خرید اینترنتی را شروع کند، این صفحات برای او کمککننده هستند.
حتی میتوانید محصولات مرتبط در انتهای مقالات را هم به مشتریان پیشنهاد دهید.
نمونههایی از سایتهای موفق با طراحی فروشمحور
حالا که در مورد اصول طراحی سایت برای افزایش فروش اطلاعاتی کسب کردید، بد نیست برخی از وب سایتهای موفق در این زمینه را بشناسید.
1. آمازون
بهتر است اول از همه سایت آمازون به عنوان یک بازار بزرگ برای خرید و فروش محصولات متنوع از جمله لوازم الکترونیکی، کتابها، لباسها، آرایشی و بهداشتی و غیره را بررسی کنیم. سادهسازی فرآیند خرید و استفاده از پیشنهادهای شخصیسازیشده در وب سایت آمازون باعث شده که کاربران و مشتریان بتوانند به سادگی و راحت از سایت خرید داشته باشند.
همچنین طراحی سایت کاربرپسند این برند باعث شده که مشتریان بتوانند به راحتی به هر محصولی دسترسی داشته باشند و سفارش خود را ثبت کنند. علاوه براین، امکاناتی مانند نمایش نظرات مشتریان، امتیازدهی به محصولات و مقایسه قیمتها کمک میکند که مشتریان بتوانند تصمیمگیری بهتری در مورد خرید خود داشته باشند.
در نظر گرفتن تمامی این موارد گفته شده در وب سایت آمازون در نهایت باعث افزایش فروش محصولات این برند شده است.
2. اپل (Apple)
اپل دومین مورد از سایتهای موفق با طراحی فروشمحور است. طراحی مینیمال، تمرکز بر مزایای محصول، CTAهای واضح و… همگی باعث شده که فروش این برند زیاد باشد. همچنین استفاده از تصاویر با کیفیت بالا و رزولوشن عالی در سایت اپل باعث شده که مشتریان بتوانند در مورد خرید خود تصمیمگیری بهتری داشته باشند.
۳. علی بابا
علی بابا هم یکی از بهترین وب سایتها از نظر طراحی (ui-ux) است که طی سالهای اخیر مشتریان زیادی را به سوی خود جذب کرده است. در اصل این وب سایت با هدف فروش بلیط هواپیما، قطار، اتوبوس و همچنین اجاره اقامتگاه و ویلا و ارائه تورهای گردشگری با ارائه تصاویر باکیفیت، امکاناتی مانند نمایش نظرات مشتریان، امتیازدهی به محصولات و همچنین طراحی کاربرپسند، یکی از سایتهای موفق در این زمینه است.
ابزارهای پیشنهادی برای بهینهسازی قیف فروش در طراحی سایت
برای بهینهسازی قیف فروش در طراحی سایت باید از ابزاهای مختلفی استفاده کنید. در ادامه چند مورد از این ابزارها را معرفی و اطلاعاتی در مورد آنها در اختیار شما خواهیم گذاشت.
-
Google Analytics برای تحلیل رفتار کاربران
تحلیل رفتار کاربران یکی از مهمترین عوامل در بهینهسازی سایت و افزایش فروش است. ابزارهای تحلیل داده به شما کمک میکنند تا عملکرد وبسایت و نحوه تعامل کاربران را بررسی کنید. بهطور کلی، این ابزارها دادههایی درباره مسیر حرکت کاربران، نرخ تبدیل، نرخ پرش و سایر شاخصهای کلیدی ارائه میدهند.
با توجه به محدودیت Google Analytics در ایران، میتوان از جایگزینهایی مانند Matomo ،Plausible و Open Web Analytics استفاده کرد. این ابزارها امکان بررسی رفتار مشتریان، مسیرهای پیمایش در سایت، نرخ کلیک، مدتزمان حضور در صفحات و سایر اطلاعات کلیدی را فراهم میکنند. همچنین، بسیاری از سیستمهای مدیریت محتوا مانند وردپرس نیز افزونههایی برای تحلیل آمار بازدیدکنندگان دارند که میتوانند به بهینهسازی سایت کمک کنند.
تحلیل دقیق این دادهها به شما کمک میکند تا استراتژیهای مؤثرتری برای بهبود تجربه کاربری و افزایش فروش تدوین کنید.
-
Hotjar نقشههای حرارتی برای بررسی نقاط ضعف طراحی سایت
منظور از نقشههای حرارتی در اصل ابزارهایی است برای سنجش دادههای آماری در مورد وب سایت شما. این دادهها میتواند به شما نشان دهد که هر صفحه از وب سایت چه عملکردی داشته است. هاتجر در اصل همان نقشههای حرارتی برای بررسی نقاط ضعف طراحی سایت است که میتوانید به کمک آن رفتار کاربران را بررسی کنید.
-
A/B Testing Tools برای مقایسه نسخههای مختلف صفحات
AB Tasty یکی از شناخته شدهترین تستها برای بهینه سازی قیف فروش در طراحی سایت است. در اصل تنها روشی که بتوانید قیف فروش خود را بازاریابی کنید این است که بتوانید به صورت مستقیم دادهها را از رفتار مشتریان جمعآوری کنید. تست A/B (A/B Testing) یا همان تست تقسیم مقایسه نسخههای مختلف صفحات وب سایت است. شما با این کار میتوانید متوجه نحوه عملکرد هر نسخه شوید و آنها را با یکدیگر مقایسه کنید.
-
OptinMonster برای بهینهسازی فرمهای جذب لید
فرم جذب لید در اصل یک فرم آنلاین است که به کمک آن میتوانید اطلاعات سرنخهای اختمالی فروش را بررسی کنید. افزونه بهینهسازی فرمهای جذب لید میتواند به شما امکان دهد که بتوانید به این روش فروش بهتری داشته باشید.
نتیجهگیری
اصول طراحی سایت برای افزایش فروش موضوع مهمی است که نباید مدیران کسب و کارها آن را فراموش کنند. دراصل با بهینهسازی و اصول طراحی سایت و در نظر گرفتن قیف فروش میتوانید مشتریان را به مشتریان دائمی خود تبدیل کنید.
شما میتوانید برای اصول طراحی سایت و افزایش فروش وب سایت خودتان با مشاوران اسپرلوس در تماس باشید. شرکت طراحی سایت در کرمان اسپرلوس با تجربه ویژه در حوزه طراحی وب سایت، به منظورپیاده سازی نیازکسب و کارهای ، به شکلی منحصر به فرد و حرفهای سایتهای فروشگاهی، شرکتی، آموزشی با وردپرس به صورت اختصاصی را با قیمتهای استثنایی و شرایط اقساطی، برای شما طراحی میکند.برای بهرهمندی از آخرین تکنولوژیها و بهترین راهکارهای طراحی سایت به اسپرلوس اعتماد کنید.